ΑΡΘΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ TFT (thought field therapy)

Thought Field Therapy: Θεραπεια Νοητικου Πεδιου

Πρόκειται για μια φυσική τεχνική που ανακουφίζει από πόνους και θεραπεύει αρνητικά συναισθήματα, σωματικά προβλήματα, οτιδήποτε σχετίζεται με ψυχοσωματικά ζητήματα, περιορισμούς και…

Πρόκειται για μια φυσική τεχνική που ανακουφίζει από πόνους και θεραπεύει αρνητικά συναισθήματα, σωματικά προβλήματα, οτιδήποτε σχετίζεται με ψυχοσωματικά ζητήματα, περιορισμούς και συμπεριφορές, εξ ου και η ονομασία του, Thought Field Therapy, δηλαδή Θεραπεία Νοητικού Πεδίου.

Ονομάζεται Meridian Therapy δηλαδή Θεραπεία Μεσημβρινών, διότι βασίζεται σε κτυπήματα με τα δάχτυλα σε σημεία επάνω στους μεσημβρινούς. Οι μεσημβρινοί είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο ενεργειακών καναλιών που μεταφέρει την ενέργεια σε όλον τον οργανισμό. Επάνω σε αυτό το δίκτυο βρίσκονται τα σημεία που χρησιμοποιούν στην Κινέζικη Ιατρική για τον Βελονισμό.

Σε τέτοια σημεία γίνονται τα κτυπήματα με τα δάκτυλα σε συγκεκριμένες ακολουθίες και  τεχνικές όπου μεγάλο ρόλο παίζει και η νοητική εμπλοκή στην όλη διαδικασία.  Το αποτέλεσμα είναι βοηθητικό ή ακόμη και θεραπευτικό.

Το Γέλιο στους καιρούς του Κόβιντ19

Το Γέλιο στους καιρούς του Κόβιντ19


Μπορούμε να γελάμε στους καιρούς του Κορωναϊού. Της πανδημίας. Της αντιξοότητας και της κακουχίας.

Μπορούμε να γελάμε στους καιρούς του Κορωναϊού. Της πανδημίας. Της αντιξοότητας και της κακουχίας.

Το Γέλιο στους καιρούς του Κόβιντ19


Μπορούμε να γελάμε στους καιρούς του Κορωναϊού. Της πανδημίας. Της αντιξοότητας και της κακουχίας.

Μπορούμε να γελάμε στους καιρούς του Κορωναϊού. Της πανδημίας. Της αντιξοότητας και της κακουχίας.

Όταν γεννιόμαστε η ζωή μας ξεκινά με μια βαθειά εισπνοή και στην εκπνοή με ένα παρατεταμένο κλάμα. Μετά μας βάζουν στην αγκαλιά της μαμάς μας, το κυρίαρχο πρόσωπο της ζωής μας. Ακόμη και η απουσία της είναι παρουσία για μας. Στον θάλαμο με τα υπόλοιπα μωρά, θα πεινάσουμε και θα κλάψουμε για φαγητό, θα μας πάρουν το μπιμπερό πριν τελειώσουμε και θα θυμώσουμε. Και πάλι θα κλάψουμε. Αν ακούσουμε έναν θόρυβο και τρομάξουμε, θα κλάψουμε. Όταν πεινάσουμε και μας φέρουν το γάλα θα το ρουφήξουμε με χαρά και προσμονή.

Βλέπουμε λοιπόν πως τα πρωτογενή συναισθήματα, τα οποία εκδηλώνονται κατά τη γέννησή μας, είναι ο θυμός, ο φόβος, η χαρά και η λύπη. Το κλάμα εκδηλώνει ένα από αυτά όπως και το γέλιο. Το γέλιο θα αρχίσει συνειδητά να εκδηλώνει συναισθήματα στον 3ο μήνα της ζωής μας.

Στο αρχαίο δράμα όπως έμαθα στο σχολείο ή από αυτά που διάβασα ή τις παραστάσεις που είδα, αυτό που κρατώ από τον Αριστοφάνη και τις κωμωδίες του, είναι το παρακάτω:

Η τέχνη του ήταν να προκαλεί το γέλιο στρέφοντας έναν τεράστιο προβολέα πάνω στους ίδιους τους θεατές, ώστε να φέρει στο φως τις πραγματικές τους σκέψεις, τις κρυφές τους πράξεις, τον εσωτερικό τους κόσμο. Είχε επιλέξει το γέλιο και το κωμικό για να τους φέρει σε επαφή με τη εσωτερική τους πραγματικότητα μα ταυτόχρονα και την πραγματικότητα της πολιτείας, των κοινών και των ευθυνών τους. Την στιγμή που το κοινό του γελάει, κάτι μαγικό συμβαίνει και έρχεται η αλλαγή ή ο από μηχανής θεός στην αυτοεπίγνωσή τους.

Σήμερα το Γέλιο είναι απαραίτητο εργαλείο για να έρθουμε σε επαφή με τη Χαρά. Χωρίς χαρά θα βουλιάζαμε στην θλίψη, τον θυμό και τον φόβο. Η Χαρά φέρνει την αισιοδοξία, την δύναμη να προχωρήσουμε, την θετικότητα ώστε να έχουμε αρμονία και ισορροπία στη ζωή μας.

Στη Γελωτοθεραπεία με ασκήσεις γέλιου, διώχνουμε το συναίσθημα της κακής κριτικής προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Γινόμαστε άμεσοι, αυθεντικοί και ειλικρινείς. Νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Επικοινωνούμε και είμαστε προσανατολισμένοι στην φωτεινή πλευρά της ζωής.

Δεν σημαίνει πως εάν βουλιάξω στη θλίψη με την αύξηση των θυμάτων από τον κορωναϊό, φορέσω ένα μαύρο φόρεμα και κλαίω όλη μέρα, βοηθώ τον κόσμο ούτε φυσικά τον εαυτό μου.

Έχω το δικαίωμα να στεναχωρηθώ, να ανησυχήσω, όμως χρειάζομαι υποκίνηση και εσωτερική ώθηση να πατώ στα πόδια μου για να αντιμετωπίζω τις αντιξοότητες.

Αυτό κάνει το Γέλιο και η Γελωτοθεραπεία. Η Γελωτολογία ( Gelotology )είναι επιστήμη στην Αμερική από την δεκαετία του 60. Η ονομασία μάλιστα προέρχεται από την ελληνική λέξη Γέλως. Πολλά τα οφέλη της για τη ψυχή και το σώμα στην προσωπική ζωή, στο εργασιακό περιβάλλον και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

 • Σωματικά οφέλη: Το γέλιο είναι ένας θεραπευτικός σύμμαχος στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ασθένειας.
 • Νοητικά οφέλη: Αυξάνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, τη διαύγεια και τη φαντασία, δημιουργεί νέες προοπτικές. Βελτιώνει τη συνοχή και τη συνεργασία της ομάδας, την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη καθώς και τη διαχείριση άγχους.
 • Συναισθηματικά οφέλη: Βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την κατάθλιψη, φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή και ισορροπία με τα συναισθήματά του.
 • Κοινωνικά οφέλη: Προάγει την επικοινωνία, τις σχέσεις και βελτιώνει την συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων.
 • Πνευματικά οφέλη: Με την Γελωτοθεραπεία στην επαγγελματική ή προσωπική ζωή επιλέγουμε να ζούμε ειρηνικά με τους άλλους, τον εαυτό μας, και το περιβάλλον μας στο εδώ και τώρα. Αυξάνουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Στην ομάδα αυτό είναι ακόμη καλύτερο γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό και ο ένας με τον άλλον αρχίζει να γελά δειλά και σε λίγο το γέλιο γίνεται αστείρευτο ασταμάτητο και πηγαίο. Σήμερα όμως στη νέα πραγματικότητα γελάμε μέσα στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού μας. Το αποτέλεσμα σας βεβαιώ είναι το ίδιο. Φτάνει να κάμψετε τις αντιστάσεις σας και να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργεί.

Δοκιμάστε μόνοι σας κάποιες πρακτικές που σας παραθέτω παρακάτω, ελάτε διαδικτυακά στις ομάδες μας ή σε ατομικές συναντήσεις. Ενημερωθείτε και μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα για αυτά τα οποία δεν γνωρίζετε.

Πρακτικές

 • Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, φουσκώστε τη κοιλιά σας σαν μπαλόνι, κρατήστε για λίγο τον αέρα και επιτρέψτε την εκπνοή σας να βγει με έναν μακρόσυρτο ήχο ανακούφισης ή ξεφουσκώματος, σαν το μπαλόνι σας να ξεφουσκώνει.
 • Πάρτε άλλη μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, φουσκώστε τη κοιλιά σας σαν μπαλόνι, κρατήστε για λίγο τον αέρα και επιτρέψτε την εκπνοή σας να βγει διακεκομμένα με τον ήχο χα! Επιτρέψτε το χα-χα-χα-χα να εξελιχθεί σε γέλιο. Δυνατό ή σιγανό. Επαναλάβετε όσες φορές θέλετε.
 • Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, χωρίς ένταση στους ώμους σας, φουσκώστε τη κοιλιά σας και ταυτόχρονα σηκώστε τους ώμους σας σαν να θέλετε να ακουμπήσετε τα αυτιά σας. Είναι σα να λέτε : Δεν ξέρω γιατί γελάω τώρα. Στην εκπνοή αφήνετε το γέλιο σας να σας παρασύρει καθώς κατεβάζετε τους ώμους. Επαναλάβετέ το όλο μαζί. Επιτρέψτε τον εαυτό σας να γελάσει πέραν των 30΄΄
 • Πάρτε μια βαθειά διαφραγματική εισπνοή, ταυτόχρονα σηκώνετε τα χέρια σας ψηλά. Εκπνέετε γελώντας και νιώθετε πως το γέλιο σας βγαίνει κατ ευθείαν από τη καρδιά σας και απευθύνεται στον ουρανό.

 

Το Γέλιο είναι πηγή Ζωής. Σας ευχαριστώ, με Χαρά και Αγάπη.

 

Ηλιάνα Κυνηγοπούλου

Life Coach, Organizational Gestalt Practitioner, Γελωτολόγος

Επικοινωνία: i.kinigopoulou@gmail.com, info@bealive.gr , www.bealive.gr , facebook Be Alive Official

Γελιο η Πεμπτουσια της Ζωης

gelio-ofeli
Πάντα απολαμβάνουμε ένα «καλό γέλιο» με την παρέα μας, ή βλέποντας μια αγαπημένη κωμωδία στην τηλεόραση, ή…

gelio-ofeli
Πάντα απολαμβάνουμε ένα «καλό γέλιο» με την παρέα μας, ή βλέποντας μια αγαπημένη κωμωδία στην τηλεόραση, ή μια κωμική θεατρική παράσταση. Την άλλη μέρα ακόμη το σκεφτόμαστε και λέμε: Πόσο γέλασα χτες!

Νιώθουμε ανάλαφροι, ξένοιαστοι, παιδιά. Μετά πάλι βουτάμε στην καθημερινότητά μας. Ποιος έχει χρόνο για Γέλιο στη ζωή του; Έχουμε σοβαρά πράγματα να κάνουμε. Κανείς μας δεν βάζει το Γέλιο στην ζωή του ούτε παίρνει την απόφαση να γελά συνειδητά περισσότερο στην καθημερινότητά του.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ή ακόμη αν έχετε μια ιδέα για τα οφέλη του Γέλιου και πώς αυτό μπορεί να σας αλλάξει την ζωή, διαβάστε το παρακάτω.

Η Επιστήμη του Γέλιου, η Γελωτολογία αν και ακόμη άγνωστη στον πολύ κόσμο, επιβεβαιώνει πως το Γέλιο έχει εξαιρετικά οφέλη για την Φυσική μας Υγεία και την Ψυχική μας Ευζωία.

Θα σας πω μόνο λίγα από τα οφέλη του και σας προσκαλώ και προκαλώ να το διαπιστώσετε μόνοι σας ερχόμενοι σε μια από τις ομάδες μας ή να προχωρήσετε σε προσωπικές συνεδρίες με έναν Πιστοποιημένο Γελωτοθεραπευτή.

Λοιπόν σημειώστε πως με πολύ ευχάριστο τρόπο, με παιχνίδι, κίνηση, αναπνοές, χαρά, χαλάρωση και διαλογισμό πετυχαίνετε όλα αυτά που πασχίζετε να αλλάξετε με επίπονες και βαρετές μεθόδους για χρόνια.

Γιατί:

 1. Το Γέλιο βελτιώνει τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις σας.
 2. Το Γέλιο πυροδοτεί την μνήμη και μειώνει το άγχος σας.
 3. Το Γέλιο αυξάνει τον βαθμό της ανθεκτικότητάς σας.
 4. Το Γέλιο βελτιώνει την Υγεία σας, επιδρά στο ανοσοποιητικό και στις άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
 5. Το Γέλιο σας απομακρύνει από την κριτική και σας φέρνει στην αποδοχή.
 6. Το Γέλιο σας ανοίγει την πόρτα της αλλαγής.

 

Ηλιάνα Κυνηγοπούλου
Γελωτολόγος-Γελωτοθεραπευτής-Life Coach
ΕνεργειακήΘεραπευτής Κοσμοενεργητικής

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Όλοι γεννιόμαστε με το ίδιο βασικό νευρικό σύστημα με τις ίδιες δυνατότητες. Ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε και τι κάνουμε στη ζωή μας πχ να ζωγραφίζουμε, να κολυμπάμε, να διαβάζουμε, εξαρτάται από…

Όλοι γεννιόμαστε με το ίδιο βασικό νευρικό σύστημα με τις ίδιες δυνατότητες. Ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε και τι κάνουμε στη ζωή μας πχ να ζωγραφίζουμε, να κολυμπάμε, να διαβάζουμε, εξαρτάται από το πώς ελέγχουμε το νευρικό μας σύστημα. Με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε πιο αποτελεσματικά και να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Είναι : Η τέχνη και η επιστήμη της επικοινωνίας.

Το κλειδί της μάθησης.

Η εξήγηση της δικής μας συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς τω ν άλλων.

Ο δρόμος για να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ένα εγχειρίδιο χρήσης του εγκεφάλου μας, συνειδητού και υποσυνείδητου.

Το μυστικό των επιτυχημένων ανθρώπων.

Το εργαλείο για την προσωπική και την οργανωσιακή αλλαγή, της κατανόησης του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Είναι:

Νευρο- : Αναφέρεται στο νευρικό μας σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με τις αισθήσεις μας και ερμηνεύουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε με διαδικασίες συνειδητές και ασυνείδητες. Αυτές οι διαδικασίες ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα που επηρεάζει τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.

Γλωσσικός: Αναφέρεται στον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να κατανοήσουν τον κόσμο, να διαμορφώσουν ιδέες, να μεταδώσουν τις ιδέες τους στους άλλους. Να επικοινωνήσουν.

Προγραμματισμός: Εξετάζει τον τρόπο που αποθηκεύουμε δηλαδή κωδικοποιούμε την εμπειρία στο μυαλό μας. Τις εσωτερικές διεργασίες και τα μοτίβα σκέψης που χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε αποφάσεις, να λύνουμε προβλήματα, να μαθαίνουμε, να αξιολογούμε. Με τον ΝΓΠ μπορούμε να κωδικοποιήσουμε εκ νέου τις εμπειρίες μας και να οργανώσουμε το εσωτερικό μας δυναμικό ώστε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

ΓΚΕΣΤΑΛΤ & ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΓΚΕΣΤΑΛΤ

Η θεραπεία Γκεστάλτ είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση θεραπείας που στηρίζεται στην αυτογνωσία στο εδώ και τώρα μακριά από το κόλλημα στο παρελθόν και την ανησυχία για το μέλλον.

Αντιμετωπίζει…

Η θεραπεία Γκεστάλτ είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση θεραπείας που στηρίζεται στην αυτογνωσία στο εδώ και τώρα μακριά από το κόλλημα στο παρελθόν και την ανησυχία για το μέλλον.

Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ολιστικά και δίνει έμφαση στην ευθύνη του κάθε ατόμου για τη ζωή του. Εξετάζει το πώς και το τι σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει το κάθε άτομο, σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του.

Η βάση είναι η  επίγνωση και επίγνωση κατά τον ιδρυτή της Φριτζ Πέρλς   http://www.gestalt.lv/eng/therapy/fritz_perls/  βρίσκεται σε 3 διαφορετικά επίπεδα.

Το πρώτο είναι ο Νους.  Πώς χρησιμοποιώ τον νου μου, πώς και τι σκέφτομαι.

Το δεύτερο είναι το Σώμα.  Πώς βιώνω τα συναισθήματα στο σώμα μου. Παράδειγμα: Γνωρίζω πως πεινάω γιατί το νιώθω στο σώμα μου. Γνωρίζω πως είμαι θυμωμένος και το αναγνωρίζω στο σώμα μου.

Το τρίτο είναι η Επαφή.  Ο τρόπος που χρησιμοποιώ τον Νου και το Σώμα μου για να έρθω σε Επαφή με τον έξω κόσμο, ο αντίκτυπος από αυτή την επαφή, πώς και αν ολοκληρώνω τον Κύκλο Επαφής.

Με αυτόν τον τρόπο το άτομο αποκτά επίγνωση του τι βιώνει και πράττει ώστε να γνωρίσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του, να αναπτύξει την ικανότητά του για αλλαγή και να έχει την ευθύνη των επιλογών του ώστε να ζει μια αυθεντική ζωή.

Η Οργανωσιακή Γκεστάλτ ακολουθεί τις αρχές της θεραπευτικής προσέγγισης της Γκεστάλτ και τις εφαρμόζει στον εργασιακό χώρο σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις και βοηθούν στην επικοινωνία, την διαχείριση συγκρούσεων, την ηγεσία, την δημιουργικότητα, την υποκίνηση,  την αποτελεσματικότητα. Ο εργασιακός οργανισμός λειτουργεί με τις αρχές και τους κανόνες του ανθρώπινου οργανισμού. Η Γκεστάλτ κερδίζει γρήγορα χώρο στον κόσμο των επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας θέματα επίγνωσης, σχέσεων, ανάπτυξης , στόχων. Η οργανωσιακή συμβουλευτική της Γκεστάλτ οδηγεί στην βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού, της επίλυσης προβλημάτων με ελκυστικό τρόπο.

Προσφέρουμε υπηρεσίες σε τομείς όπως:

 • Επικοινωνία
 • Συμβουλευτική
 • Ομαδικότητα
 • Ηγεσία
 • Διαχείριση αλλαγών
 • Συγκρούσεις
 • Διαπραγματεύσεις
 • Burn Out (Εργασιακή Εξουθένωση)
 • Διαχείριση Χρόνου

Με εργαλεία την Συμβουλευτική (Consulting), την Προπονητική και Υποστήριξη (Coaching), την Καθοδήγηση (Mentoring), την  Εκπαίδευση (Training), την Εποπτεία (Supervision).

συνδρομο BURN OUT

Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης

Ο ανταγωνισμός και οι σκληρές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση των εισοδημάτων σε επιχειρήσεις…

Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης

Ο ανταγωνισμός και οι σκληρές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση των εισοδημάτων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έχουν σαν αποτέλεσμα το άγχος και την σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση.

 

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο θησαυρός κάθε επιχείρησης.

 

 Όταν όμως  αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι στα πρόθυρα του burn out, δηλαδή υποφέρει από το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα τόσο στην επιχείρηση όσο και στην προσωπική του ζωή.

 

Υπάρχουν μέθοδοι να υποκινήσουμε, να θεραπεύσουμε, να εξελίξουμε το προσωπικό μας, τον εαυτό μας, την οικογένειά μας.

 

Το σύνδρομο του burn out είναι γνωστό σαν επίσημος ορισμός από το 1981 μετά από έρευνες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλευ της Καλιφόρνια ΗΠΑ που ξεκίνησαν το 1974 στα κοινωνικά επαγγέλματα. Στα ελληνικά λέγεται Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης, για συντομία θα αναφερόμαστε σε αυτό με τον ξενικό του όρο, ως burn out.

 

Το άγχος είναι πια μια λέξη καραμέλα στο στόμα όλων και όπου να βρεθείς ακούς: ‘έχω πολύ άγχος, δεν μπορώ να κοιμηθώ, παθαίνω πανικούς,  δεν έχω ενέργεια, ή έχω υπερένταση, σκέψεις, πολλές σκέψεις…. ‘

 

Άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδα, άνθρωποι που δεν μπορούν να στηρίξουν τον εαυτό τους και καλούνται να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

 

Το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αφηρημάδα, ανησυχία, πανικό, φόβο ή τρόμο, ανασφάλεια, στεναχώρια. Τα σωματικά φαινόμενα που συνοδεύουν τα συναισθηματικά είναι συνήθως ρίγη, αϋπνία, φοβίες, εφίδρωση, ρηχή αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία, ή αρρυθμία, πόνο στο στήθος, βάρος στο στήθος, μειωμένη απόδοση στο σεξ, ναυτία, διάρροιες.

 

Το άγχος γίνεται σοβαρή κατάσταση και σίγουρα ασθένεια (α-σθένος) όταν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και επιμένουν στην καθημερινότητα, εμποδίζοντας την καθημερινή δραστηριότητα στη δουλειά και το σπίτι. Μια πολύ συνηθισμένη εκδήλωση είναι οι κρίσεις πανικού, δηλαδή ξαφνική και έντονη δόση φόβου, που είναι τρόμος, με αποτέλεσμα την παραλυσία, συνδυασμένη με έλλειψη οξυγόνου, ταχυπαλμία, και ίσως ένα συναίσθημα πως χάνομαι-σβήνω!

 

Αυτές οι κρίσεις πυροδοτούνται από υπερβολικό άγχος, κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως απώλεια (εργασίας, διαζύγιο, θάνατος, ατύχημα, ακόμη και μετακόμιση) και άλλα. Επίσης η αποχή από κάποια φαρμακευτική αγωγή, η αποτοξίνωση από φάρμακα, καφεΐνη ή νικοτίνη.

 

Το Burn out διαφέρει από το άγχος και οδηγεί σίγουρα στην κατάθλιψη. Μπορούμε να δούμε παρακάτω τις διαφορές.

 

 

ΑΓΧΟΣ   ΕΝΑΝΤΙΟΝ   ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ

  

ΑΓΧΟΣ

 BURN OUT

 Χαρακτηρίζεται από υπερφόρτωση καθηκόντων Χαρακτηρίζεται από αποχή από καθήκοντα.
Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Τα συναισθήματα είναι καταπιεσμένα
Απώλεια ενέργειας. Απώλεια κινήτρων, ιδανικών και ελπίδας.
Οδηγεί σε αγχώδεις διαταραχές. Οδηγεί σε κατάθλιψη
Η πρωτοβάθμια καταστροφική εκδήλωση είναι στο σωματικό επίπεδο. Η πρωτοβάθμια καταστροφική εκδήλωση είναι στο συναισθηματικό επίπεδο.

Σε σκοτώνει πριν την ώρα σου.

Σε κάνει να νιώθεις πως δεν αξίζει να ζεις.

 
Τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε επιτυχία και ευτυχία στην εργασιακή και την προσωπική μας ζωή, ιδιαίτερα αν είμαστε στα πρόθυρα άγχους ή ακόμη χειρότερα BURN OUT,   δηλαδή’ το κάψαμε’ ή ‘κοντεύουμε να το κάψουμε’;

 

Εδώ και 25 χρόνια άρχισαν να αναπτύσσονται άλλες προσεγγίσεις στην επιστήμη της Ψυχολογίας  που είναι ανθρωποκεντρικές και αφορούν τον καθημερινό άνθρωπο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξετάζοντας την θετική πλευρά και όχι εξετάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις.  Εστιάζονται στα θετικά συναισθήματα, που μας απελευθερώνουν, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε,  να ισορροπήσουμε, να αναπτυχθούμε, να ωριμάσουμε. Να βιώνουμε  χαρά, αγάπη, ικανοποίηση, ό,τι  μας προκαλεί ευεξία τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον…

 

Δημοσιευμένες έρευνες στο περιοδικό American psychologist και Journal of Personality and Social Psychology,  μας λένε πως όταν γινόμαστε πλουσιότεροι σε λεφτά δεν σημαίνει πως γινόμαστε πιο ευτυχείς.

 

Τελευταία έρευνα έδειξε σε ομάδα ανθρώπων που τους δόθηκαν χρήματα με την οδηγία να τα δώσουν σε ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από αυτούς πως ήταν πολύ πιο ευτυχείς από αυτούς που τους δόθηκαν χρήματα με την εντολή να τα ξοδέψουν όπως ήθελαν.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως θα είναι πιο ευτυχισμένοι αν έχουν :

 

Περισσότερα χρήματα

Μεγαλύτερο σπίτι

Χάσουν βάρος

Καλύτερη δουλειά

Καινούριο αυτοκίνητο

Καινούριο σύντροφο

 

Μπορεί αυτά να δώσουν μια πρόσκαιρη αίσθηση ευτυχίας αλλά πολύ γρήγορα περνάει. Η πραγματική πηγή ευτυχίας είναι πιο βαθειά και προέρχεται και από τα δύο αυτά: από το τι κάνεις και πώς σκέφτεσαι.

 

Ηλιάνα Κυνηγοπούλου

 

Hypnotherapy και NLP Practitioner (μέλος του American Board of Hypnotherapy)

Life και Executive Coach

Ενεργειακή Θεραπευτής στην Κοσμοενεργειακή Θεραπεία (The Cosmic  Energy Healing)

Συντονιστής ομάδων Γελωτοθεραπείας (μέλος της Laughter Yoga International)

 

Οδηγουμαστε στην AΥΤΟ - ΙΑΣΗ

Της Ηλιάνας Κυνηγοπούλου 

Ο σύγχρονος καθημερινός άνθρωπος ταλανίζεται από κοινωνικο-οικονομικές διαταραχές που τείνουν να γίνουν ασθένειες (α-σθένος).

Ασθένεια…

Της Ηλιάνας Κυνηγοπούλου 

Ο σύγχρονος καθημερινός άνθρωπος ταλανίζεται από κοινωνικο-οικονομικές διαταραχές που τείνουν να γίνουν ασθένειες (α-σθένος).

Ασθένεια σημαίνει η οποιαδήποτε διαταραχή της φυσιολογικής κατάστασης του οργανισμού. Κατά τον Ιπποκράτη η ασθένεια είναι μια αντίδραση του σώματος στην ψυχική διαταραχή. Θεωρεί πως ο ασθενής αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους. Με λίγα λόγια θεωρεί πως η ασθένεια, δηλαδή η έλλειψη σθένους του ανθρώπου, ξεκινά από τη ψυχή και έχει σκοπό να ειδοποιήσει τον άνθρωπο πως κάτι δεν πάει καλά στη ψυχική του ισορροπία.
Ξεκινά με την ένταση να προλάβει τις υποχρεώσεις του, να εξυπηρετήσει τους γονείς του, να φροντίσει τα παιδιά του, να είναι έτοιμος για την κρίσιμη παρουσίαση στη δουλειά του, να τρέξει ακόμη περισσότερο για να μη χάσει τη θέση του, να πληρώσει το δάνειο, την πιστωτική κάρτα, να αντιμετωπίσει την περίπτωση να μη του φτάνουν για το φροντιστήριο των παιδιών, και πόσα άλλα καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως νιώθει αγανάκτηση, απογοήτευση, ματαίωση, συναισθηματικά και πνευματικά στερημένος. Στραγγίζει η ενέργειά του και τότε καμία βιταμίνη, κανένα φάρμακο δε θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του.

Ταυτόχρονα έχει ένταση στο σώμα, κάθε μυς είναι σφιγμένος, δεν χαλαρώνει ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο που είναι σφιγμένο το σώμα του εξωτερικά, είναι και εσωτερικά. Και να μετά οι ασθένειες, τα καρδιαγγειακά, οι βουλωμένες αρτηρίες και τόσα άλλα.

Ο 20ος αιώνας ήταν η εποχή της υπερκατανάλωσης των χημικών υποκατάστατων. Με το παραμικρό γέμιζε τα συρτάρια μας με παντός είδους χάπια. Πιστεύω ακράδαντα πως ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της αυτό-ίασης. Η κατάσταση με τα φάρμακα και η εμπορευματοποίηση της υγείας, η εξάρτηση από τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, οι ανατροπές στα οικονομικά ελληνικά μα και παγκόσμια δρώμενα , η κατάλυση των αξιών, οι προσωπικές ανησυχίες, η αύξηση των ψυχικών παθήσεων, μας επαναφέρουν στον δρόμο της ριζικής αλλαγής προτύπων ζωής.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας τέλειος μηχανισμός. Ακόμη και η παραμικρή τριχούλα έχει την θέση της στη λειτουργία του και τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Η κινητήριος δύναμη είναι ο εγκέφαλος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής χωρητικότητας 10.000 terabytes. Δηλαδή φανταστείτε πως είναι ισοδύναμος με την ταυτόχρονη λειτουργία 10.000 σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μη σας ξαφνιάζει το νούμερο, έτσι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Χρησιμοποιούμε όμως μόνο το 5%. Σκεφτείτε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν αυξήσουμε αυτό το ποσοστό!

Κλινικές δοκιμές με το ‘φαινόμενο placebo’ αποδεικνύουν πως το σώμα μπορεί να νιώθει καλά αν το μυαλό το πιστεύει. Με λίγα λόγια μπορείτε να αλλάξετε τη φυσιολογία του σώματός σας αλλάζοντας μόνο το μυαλό, δηλαδή τη σκέψη σας.

Η σκέψη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν που κινεί τα πάντα. Έτσι όπως βλέπετε τον κόσμο, έτσι όπως ασκείτε τη σκέψη σας, έτσι είναι και η ζωή σας. Μαθαίνοντας τρόπους και τεχνικές προς αυτή τη κατεύθυνση, καλλιεργώντας την επίγνωση και την παρατήρηση, μπαίνετε στον δρόμο της αυτό-ίασης. Αφήνετε το σώμα σας να ξανασυνδεθεί με την αρχέγονη γνώση της αυτό-θεραπείας.

Μην περιμένετε τα πάντα από τους άλλους. Μόνον εσείς γνωρίζετε τι ακριβώς σας χρειάζεται. Η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να εκπαιδευτείτε ώστε να ακούτε το σώμα σας. Μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, σε λίγες εξειδικευμένες περιπτώσεις, η δική σας συμβολή είναι το Α και το Ω της θεραπείας σας.

Απευθυνθείτε σε καταρτισμένους ειδικούς που θα σας εφοδιάσουν με τις κατάλληλες τεχνικές για να μάθετε τη μεθοδολογία ώστε:

 • Να αλλάξετε τρόπο σκέψης.
 • Να ανεβάζετε το επίπεδο ενέργειά σας.
 • Να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον αρνητισμό.
 • Να αφαιρέσετε τα χημικά από τη ζωή σας και να επιστρέψετε σε φυσικές μεθόδους ίασης.
 • Να εκπαιδευθείτε να αναπνέετε σωστά και να χαλαρώνετε τους σφιγμένους σας ιστούς.
 • Να απελευθερωθείτε από τους περιορισμούς που σας κρατούν δεμένους στον φόβο και την απογοήτευση.
 • Να δεχτείτε την σοφία και τη γνώση της δημιουργίας σας.

Όλα αυτά είναι η εισαγωγή για να αναλύσουμε στη συνέχεια ένα προς ένα τα 7 παραπάνω σημαντικά βήματα που θα σας οδηγήσουν στην ριζική αλλαγή της ζωής σας και στην αυτό-ίαση.

Laughter Yoga University

H Ηλιάνα Κυνηγοπούλου είναι απόφοιτος του Laughter Yoga University, International Global for Health, Joy and World Peace,  όπου φοίτησε δίπλα στον Dr. Kataria.
Έχει πιστοποιημένο κέντρο γελωτοθεραπείας…

H Ηλιάνα Κυνηγοπούλου είναι απόφοιτος του Laughter Yoga University, International Global for Health, Joy and World Peace,  όπου φοίτησε δίπλα στον Dr. Kataria.
Έχει πιστοποιημένο κέντρο γελωτοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη, Χαλκέων 13 στη Bealive


"Laughter Yoga is a revolutionary idea – simple and profound. An exercise routine, it is sweeping the world and is a complete wellbeing workout. Developed by a medical doctor from India Dr. Madan Kataria and it has spread across 72 countries." 

Αντιμετωπιση του αγχους-φοβου, αϋπνιας, καταθλιψης

Άγχος, αγωνία-φόβος, αϋπνία, κατάθλιψη.
 

Ο σύγχρονος καθημερινός άνθρωπος ταλανίζεται από 4 ψυχικές διαταραχές που τείνουν να γίνουν ασθένειες.

Ξεκινά…

Άγχος, αγωνία-φόβος, αϋπνία, κατάθλιψη.
 

Ο σύγχρονος καθημερινός άνθρωπος ταλανίζεται από 4 ψυχικές διαταραχές που τείνουν να γίνουν ασθένειες.

Ξεκινά με την ένταση να προλάβει τις υποχρεώσεις του, να εξυπηρετήσει τους γονείς του,  να φροντίσει τα παιδιά του, να είναι έτοιμος για την κρίσιμη παρουσίαση στη δουλειά του, να τρέξει ακόμη περισσότερο για να μη χάσει τη θέση του, να πληρώσει το δάνειο, την πιστωτική κάρτα, να αντιμετωπίσει την περίπτωση να μη του φτάνουν για το φροντιστήριο των παιδιών, και πόσα άλλα καθημερινά.

Ταυτόχρονα  έχει ένταση στο σώμα, κάθε μυς είναι σφιγμένος,  δεν χαλαρώνει ποτέ. Όταν η ένταση ταλαιπορεί το σώμα του τότε ο νους χάνεται στις σκέψεις και διάφορα αρνητικά συναισθήματα  δημιουργούνται , όπως θυμός, απογοήτευση, φόβος, επιθετικότητα, παραίτηση, ματαίωση, αμφιθυμία. Το αποτέλεσμα είναι η κούραση, η κακή εκτίμηση των καταστάσεων, οι συνεχείς συγκρούσεις, η μη αναμενόμενη συμπεριφορά.

Αυτό είναι το άγχος ή στρες όπως το λέμε συχνά δανειζόμενοι την ξενική λέξη, η οποία ετυμολογικά σημαίνει τεντώνω.

Το συνεχές άγχος και η έλλειψη εργαλείων χαλάρωσης οδηγούν στο αίσθημα της αγωνίας και του φόβου.

Εξ αιτίας αυτών ο άνθρωπος υποφέρει από αϋπνία, η οποία είναι μια έντονη αγχώδης κατάσταση. Όλα αυτά οδηγούν στην κατάθλιψη, η οποία ταλαιπορεί πολλούς σύγχρονους ανθρώπους. Όταν το άτομο αντιληφθεί πως το άγχος του αυξάνεται, χρειάζεται να ακολουθήσει   τεχνικές μείωσης προκειμέου να προλάβει την εκδήλωση ακόμη σοβαρότερων διαταραχών που μπορεί να βλάψουν την λειτουργικότητά του.

Ο Walter Cannon φυσιολόγος του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ είναι πρωτοπόρος ερευνητής της βιοχηµείας του stress στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά από πολλά πειράματα και μελέτες των ορμονών που είναι υπεύθυνες για το στρες, ονόμασε την αντίδραση του έντονου φόβου: αντίδραση «φόβου, µάχης ή φυγής» (“fright, fight, or flight response”) ή αντίδραση στο stress.

Αυτές οι µεταβολές προετοιµάζουν τον άνθρωπο να πολεµήσει (fight) ή να φύγει (flight) προκειµένου να αποφύγει κάποιο κίνδυνο.  Το ολοένα αυξανόµενο stress µπορεί να οδηγήσει σε έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις και κατάθλιψη.  Η υιοθέτηση από τον ασθενή τεχνικών µείωσης του stress είναι απαραίτητες προκειµένου να προληφθεί η εκδήλωση σοβαρών διαταραχών που µπορεί να βλάψουν τη λειτουργικότητα του ατόµου.

Πρακτικά και ενδεικτικά καταλαβαίνουμε εάν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες όταν:

-       Κοιμάται περισσότερο από το κανονικό.

-       Υποφέρει από αϋπνία.

-       Τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό.

-       Καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ.

-        Απομακρύνεται από φίλους και δικούς του ανθρώπους ή αντίθετα επιδιώκει να βρίσκεται συνέχεια με κόσμο ώστε να αποφεύγει τα προβλήματα που τον απασχολούν.

-       Καταφεύγει σε σκευάσματα που υπόσχονται πρόσκαιρη ανακούφιση, όπως υπνωτικά ή αντικαταθλιπτικά.

-       Αντιμετωπίζει την ζωή με απαισιοδοξία και χωρίς σκοπό.

-       Παρουσιάζει βίαιες συναισθηματικές αντιδράσεις προς τον εαυτό του και τους τρίτους.

 

Οι τρόποι αντιμετώπισης του έντονου στρες ενδεικτικά μπορούν να είναι:


-       Τεχνικές χαλάρωσης με καθοδήγηση ειδικού.

-       Γελωτοθεραπεία.

-       Συμμετοχή σε ομάδες στήριξης.

-       Ψυχολογική υποστήριξη με τη βοήθεια ειδικού.

-       Φυσική άσκηση.

-       Υγιεινή διατροφή.

-       Κοινωνικοποίηση, όπως εθελοντισμός, συμμετοχή σε φιλανθρωπικές ομάδες.

-       Στήριξη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Δημιουργικα εργαστηρια

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΙ

Διδάσκονται διάφορες τεχνοτροπίες, όπως υδατογραφία, οριοθέτηση σχεδίων, τεχνική αλατιού. Δεν απαιτούνται γνώσεις ζωγραφικής. Εφαρμόζεται σε είδη ένδυσης, αξεσουάρ, διακοσμητικά…

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΙ

Διδάσκονται διάφορες τεχνοτροπίες, όπως υδατογραφία, οριοθέτηση σχεδίων, τεχνική αλατιού. Δεν απαιτούνται γνώσεις ζωγραφικής. Εφαρμόζεται σε είδη ένδυσης, αξεσουάρ, διακοσμητικά είδη σπιτιού, πίνακες κ.ά.

ΦΕΛΤ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝ

Διδάσκεται η τεχνική του Φέλτιγκ, όπου χρησιμοποιούνται ειδικά χρωματιστά μαλλιά και η κατασκευή καρφιτσών με αυτά σε ένα εντατικό, ευχάριστο 3ωρο εργαστήρι.

ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ

Διδάσκεται η τεχνική Decoupage, μια δημιουργική, διακοσμητική τεχνική αποτύπωσης χαρτοπετσέτας ή χαρτιού σε διάφορα αντικείμενα, και υλικά, όπως γυάλινα αντικείμενα, κεραμικά, ξύλινα, έπιπλα, κ.ά.

Φτιάχνω το παλιό καινούριο με φαντασία
Ανανεώνουμε-μεταμορφώνουμε εικαστικά τα παλιά μας ρούχα. Δημιουργούμε κοσμήματα από ύφασμα. Χρησιμοποιούμε τεχνικές όπως ζωγραφική, κολάζ, απλικάρισμα, σφραγίδες και υλικά όπως διάφορα είδη υφασμάτων, μαλλιά, κλωστές, κουμπιά, χάντρες, δέρματα κ.ά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση σε ταχύρρυθμα τμήματα 3 ωρών.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Κατασκευάζουμε τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια μας για το σπίτι ή για δώρα, μαθαίνοντας την χρήση του ντεκουπάζ, δουλεύοντας με πυρογράφο και άλλες τεχνικές. 2 τρίωρες συναντήσεις τον Δεκέμβριο. Από τον Ιανουάριο συνεχίζουμε το κόσμημα με νέο πρόγραμμα.

Σε όλα τα δημιουργικά εργαστήρια αναπτύσσονται οι δεξιότητες, η οικολογική συνείδηση και κυρίως οι ευκαιρίες για το άνοιγμα νέων επαγγελματικών δρόμων.

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Οι συμμετέχοντες ενεργοποιούνται: Στην απελευθέρωση στην επικοινωνία, την ανάπτυξη της ψυχοκινητικής έκφρασης, την αποδοχή του εαυτού και του σώματος, την έκφραση επιθυμιών και συναισθημάτων με τεχνικές όπως η σωματική έκφραση, ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι, τα παιχνίδια ρόλων κ.ά. Ανάγνωση και ανέβασμα ποικίλων θεατρικών έργων.

Η χρηματική συνδρομή θα είναι η ελάχιστη δυνατή, ποικίλει ανάλογα με το τμήμα που θα επιλέξετε.

Back To Top